Prima pagină > Fără categorie > ÎNTRE DOUĂ VALURI SAU CAPCANA DIN 4 APRILIE 2005

ÎNTRE DOUĂ VALURI SAU CAPCANA DIN 4 APRILIE 2005

Secareanu_8 Îmi stăruie în minte o întrebare de pe Facebook a unui prieten de dincolo de Prut, pusă de acesta prin toamna anului 2008:

– Ce mai faci?

– Îmi admir Patria! – zic. – Aștept să treacă și valul liberal peste ea…

Nu știu ce a înțeles prietenul de dincolo de Prut din răspunsul meu la întrebarea lui, pentru că, după aceea, nu prea am mai avut ocazia sa discutăm, el ajungând între timp consilier al președintelui Băsescu.

Timpul s-a scurs dureros. A trecut și ”revoluția” din 7 aprilie 2009,  valul liberal dezlănțuindu-se fioros, ca și cel comunist,  peste Patria mea.

De fapt, de la 1991 încoace, cei care am constituit până mai ieri frumoasa și brava echipă a Partidului Popular Creștin Democrat, împreună cu sutele de mii de simpatizanți ai noștri, ne-am zbătut între două valuri care nu se deosebesc unul de altul – între valul comunist și cel liberal. Nu reușim să ieșim  într-un fel de sub primul, că, imediat, vine peste noi cel de-al doilea. Și invers!

Echipa politică din care am făcut parte începând cu 1988 a fost una de esență creștină și națională. În acest răstimp am înțeles un lucru: un organism politic de respirație creștină și națională nu va fi admis niciodată să ajungă la putere în Republica Moldova ori să devină, cel puțin,  un factor decident în cadrul unei puteri. Metodele folosite în acest scop sunt diferite: de la compromiterea echipei politice prin instalarea pe post de lider a unui ins controlat sută la sută de structurile secrete și aplicarea în acest sens a diabolicului principiu kgb-ist ”Vozglaviti citobî obezglaviti!” (A te face cap pentru a decapita–n.a.), punând la cale acțiuni murdare de marginalizare, discreditare, persecutare, ostracizare a celor mai sinceri coechipieri, atașați idealurilor și valorilor românești în stânga Prutului, până la șantajarea, manipularea, coruperea și cumpărarea membrilor de partid cu scopul ruperii lor de echipă și atragerii în sânul structurilor politico-mafiote efemere.

Loviturile aplicate PPCD-ului prin capcana de la 4 aprilie 2005 au fost fatale pentru acest organism politic viguros, care a știut să reziste tuturor vicisitudinilor unei perioade zbuciumate de peste 20 de ani. Cel mai dureroase însă au fost și sunt loviturile venite, din interior, dinspre capul acestei organizații politice istorice, care, între timp, a fost retrogradată de stăpânii din umbră ai insului aflat în misiune până la condiția de ”universitate populară”,  ”liderul politic” respectiv  devenind bineînțeles un simplu ”om politic” sau expert în ”pulmonologia ruso-română”, teorie despre funcționarea plămânilor la agenții secreți ai FSB-ului infiltrați în structurile politice dintre Prut și Nistru.

Evenimentele politice de ultimă oră se constituie într-un semn al agoniei valului liberal întins peste toată Basarabia. Sunt cu gândul în aceste clipe la miile, zecile de mii, sutele de mii de membri și simpatizanți ai Frontului Popular din Moldova. Dezamăgiți de halul în care a fost adus succesorul acestei puternice Mișcări Populare – Partidul Popular Creștin Democrat, dar și de prestația politică dezastruoasă a partidelor liberale aflate la guvernare și pe care au fost nevoiți să le susțină la scrutinele de după 2009, foștii mei colegi de luptă politică și prieteni mă întreabă: ”Ce să facem? Nu mai credem în nimeni!”.

Nu sunt în măsură să dau sfaturi. Câteva lucruri însă aș vrea să le reținem:

Să prețuim ca ochii din cap toate acțiunile patriotice pe care am reușit să le facem împreună de la 1988 încoace.

Să ne învățăm a ne iubi unii pe alții așa cum ne învață Biserica Noastră Ortodoxă, care, după cum spunea Mihai Eminescu, este mama poporului român!

Iar dacă sunteți la grea încercare dorind să vă alegeți un partid care să vă placă și să nu vă dezamăgească, sau să puneți temelia unei mișcări cu adevărat patriotice, sau să reconstituiți, într-o formulă inedită, vigurosul și istoricul FRONT POPULAR DIN MOLDOVA, așa cum îmi propune un bun prieten de la Cahul, să luați aminte ce spunea Petre Țuțea: ”Dacă aș putea, domnule, aș scrie pe ziduri, mare, să vadă tot țăranul: ”ROMÂNILOR, NU VĂ MAI ALEGEȚI CONDUCĂTORI CARE NU-ȘI IUBESC ȚARA!”.

Ștefan Secăreanu

Chișinău, 14 aprilie 2013

Reclame
 1. aprilie 14, 2013 la 10:04 pm

  Un articol pe cinste. Prietenul d/tale a pus o intrebare care le da batai de cap, multora. La drept vorbind cand vad ce se face in statul nostru mic romanesc, ma inteb si eu,unde, cu cine si cand.

 2. aprilie 15, 2013 la 6:57 am

  Un material extraordinar! Doamne, ajuta!

 3. Vlad
  aprilie 15, 2013 la 9:13 am

  Ştefan, ai deplină dreptate, dar, probabil, încă nu am ajuns la momentul să facem deosebire între cei care iubesc cu adevărat ţara şi ce-i care declară iubire veşnică, dar o trădează cum vin la cârmă.

 4. Aurelia
  aprilie 15, 2013 la 1:16 pm

  Articolul e interesant, cu mult adevar. Doar ca nu am inteles de ce abia acuma scrieti despre odiosul lider al PPCD-ului. As fi inteles , daca Dvs ati fi aderat la vreun partid rival al PPCD-ului. insa in asa caz articolul Dvs seamana mai mult la o manifetare a unui fost PPCD-ist suparat pe Rosca.

 5. Iordache
  aprilie 15, 2013 la 4:46 pm

  Stimate dl.Stefan Secareanu!Iertata sa-mi fie indrazneala,dar eu am o alta parere,deosebita de cea a dv..Am descoperit ca nu prea este mare deosebirea intre ce ati vorbit la al XII Congresul al XII al PPCD si ceea ce avem scris mai sus,doar cu deosebirea ca:”Loviturile aplicate PPCD-ului prin capcana de la 4 aprilie 2005 au fost fatale pentru acest organism politic viguros, care a știut să reziste tuturor vicisitudinilor unei perioade zbuciumate de peste 20 de ani. Cel mai dureroase însă au fost și sunt loviturile venite, din interior, dinspre capul acestei organizații politice istorice, care, între timp, a fost retrogradată de stăpânii din umbră ai insului aflat în misiune până la condiția de ”universitate populară”, ”liderul politic” respectiv devenind bineînțeles un simplu ”om politic” sau expert în ”pulmonologia ruso-română”, teorie despre funcționarea plămânilor la agenții secreți ai FSB-ului infiltrați în structurile politice dintre Prut și Nistru.” La acel Congres al PPCD,dv.dle Secareanu afirmati cu totul si cu totul altceva:”Cum putea fi oprit PPCD-ul pentru a nu admite accederea lui la putere sau cel puţin pentru a nu-l lăsa să devină un factor decisiv în constituirea ei? El putea fi oprit prin dezlocuire. Dacă nu le-a reuşit distrugerea fizică a liderului creştin-democrat în violenţele programate şi pregătite îndelung şi metodic pentru zilele de după alegerile din 6 martie 2005, au izbutit, la o distanţă de patru ani, prin intermediul unei maşinării de presă înfiorătoare, înlăturarea temporară a PPCD-ului din Parlament şi substituirea acestuia cu o altă forţă sau, mai exact, cu diverse grupări pretins democratice, în gura cărora au fost puse o parte din lozincile cele mai relevante ale creştin-democraţilor astfel încât, prin exacerbarea lor fariseică, să fie ademeniţi şi preluaţi membrii şi simpatizanţii PPCD şi, în definitiv, alegătorii noştri tradiţionali.” Imi pun intrebarea:De ce atunci la Congresul al XII al PPCD aveati o parere despre liderul crestin -democrat,iar acum acelasi Secareanu Stefan afirma altceva? Unde si care va sunt probele,in care il acuzati pe fostul dv.camarad de lupta politica? Cand ati fost sincer,dle Secareanu,atunci cand erati in fruntea PPCD,sau de cand nu mai sunteti? Sa inteleg ca acest motiv v-a facut sa aveti peste noapte o alta parere,cotnrar opusa celei de pana nu demult? Vreau si eu sa stiu adevarul,poate ca nu am dreptate si deaceea va chem sa „deschideti parantezele” odata ce ati indraznit sa scrieti astfel de constatari.

 6. Agrepina
  aprilie 15, 2013 la 7:39 pm

  .Nu contest in totalitate ce scrie dl.Secareanu St.,dar cate ceva totusi am sa scriu,pentru ca nu sunt de acord si iata de ce:1.Ati fost intotdeauna in fruntea partidului PPCD,impreuna cu Vlad Cubreacov si Iurie Rosca.Nu scrieti aici nume de persoane,faceti doar aluzie,dar asta nu este corect si omeneste.2.Cand ierati acuzati de opozitie ca incercati sa strangulati presa,in deosebi postul de televiziune „PRO TV”,atunci „care val” va impunea personal s-o faceti,tinand discurs in Parlamentul RM?La fel ,”care val va impus sa ajungeti in fruntea Comisiei Parlamentare pentru drepturile omului,tot „agenții secreți ai FSB-ului infiltrați în structurile politice dintre Prut și Nistru.” ? 3.Probabil va coplesit si va mai copleseste cuvintele celor spuse de un fost PPCD-ist exclus din partid ca „urmatorul cel exclus va fi St.Secareanu”4.Dv.afirmati mai sus:”Cel mai dureroase însă au fost și sunt loviturile venite, din interior, dinspre capul acestei organizații politice istorice, care, între timp, a fost retrogradată de stăpânii din umbră ai insului aflat în misiune până la condiția de ”universitate populară”, ”liderul politic” respectiv devenind bineînțeles un simplu ”om politic” sau expert în ”pulmonologia ruso-română”, teorie despre funcționarea plămânilor la Cel mai dureroase însă au fost și sunt loviturile venite, din interior, dinspre capul acestei organizații politice istorice, care, între timp, a fost retrogradată de stăpânii din umbră ai insului aflat în misiune până la condiția de ”universitate populară”, ”liderul politic” respectiv devenind bineînțeles un simplu ”om politic” sau expert în ”pulmonologia ruso-română”, teorie despre funcționarea plămânilor la agenții secreți ai FSB-ului infiltrați în structurile politice dintre Prut și Nistru.” Daca sincer,imi rezerv dreptul sa nu fiu de acord.Seamana mai mult a halucinatie,”gen M.Ghimpu”,care vede in toate „mana structurilor secrete ale FSB-lui”Am multe a scrie dar ma opresc aici si „prietenii mei stiu de ce”

 7. aprilie 17, 2013 la 7:06 am

  Încă odată mă conving de vorbele lui Virgiliu Gheorghe cît de grav poate fi efectul computer-ului şi a TV-ului asupra minţii umane. Chiar de-i privi emisiuni ortodoxe doar, mintea la fel îşi pierde neuronii.

  Păcat nea Ştefan, că ajung să citesc pe blogul pe care vi l-am făcut pentru a promova idealurile noastre, asemenea vorbe nedemne de un luptător şi un camarad. Probabil să fi fost anihilat Iurie, era să mergeţi să depuneţi flori şi să rostiţi osanale… poate asta este vina lui, că mai trăeşte (şi slavă Domnului)… Păcat că aţi cedat şi aţi renunţat la vis din orgoliu şi supărări infantile, păcat că loviţi din interior, precum făţarnic arătaţi cu degetul.
  Vorbiţi de ortodoxie, deşi o confundaţi cu religia românismului. Cum spunea părintele Mina Dobzeu – „oameni care l-au înlocuit pe Dumnezeu cu Eminescu”, iată unde e toată problema. Viziunea îngustă asupra problemei neamului nostru, dă dovadă de vulnerabilitatea noastră ca neam. Suntem anihilaţi unul cîte unul, dar nu fizic, asta poate ne-ar întări, ci sufleteşte. Şi ce e mai rău că ne transformăm în farisei care mulţămesc Domnului că nu sunt ca vameşii cei păcătoşi…
  E post, e postul Mare, şi mă întreb cum să merg eu la împărtăşanie atunci cînd sunt certat cu fratele meu? Cu vrednicie şi cu vrică de Dumnezeu să ne apropiem de sfintele taine, ne spune părintele la fiecare liturghie… Oare suntem vrednici de a ne numi fraţi întru Hristos?
  Vă rog de mă iertaţi şi Domnul să vă ierte şi să ne lumineze mintea pe care ne-a întunecato pofta cea rea şi lucrurile de care prea ne-am supărat.
  Citiţi canonul de pocăinţă. Ce bine ar fi să ajungă la inima dumitale lumina ortodoxiei şi iubirea faţă de aproape.
  Şi nu uitaţi că Biserica este a lui Hristos!

  cu întristare şi multă părere de rău,
  Cezar Salahor.

 8. aprilie 17, 2013 la 2:35 pm

  Suntem in Postul Mare si trebuie sa iertam aproapelui nostru si am iertat. Si ma rog zilnic Bunului Dumnezeu sa imi ierte pacatele mele fara de numar si toate pacatele celor ce dau cu piciorul in aproapele sau si inteleg iertarea doar ca o chestiune unilaterala!

 9. iunie 3, 2013 la 11:12 am

  Su nu incurcam pacatele, datorata unor rataciri personale, cu crimile constiente facute in favoarea dusmanilor nostri pentru o solda anumita. Din pacate,Omul si Politicianul Stefan Secareanu nu e sincer pina la capat,nemaivorbind de Pocainta. ADEVARUL e la suprafata, unii din liderii Frontului Popular au fost si sunt agenti platiti ai Serviciilor secrete rusesti. Noi, moldovenii suntem in fata unui fapt implinit, doua grupari criminale, capii carora sunt Filat si Plahatniuc, in cirdasie cu niste tradatori noi-vechi, in frunte cu Ion Hadirca,capul prostituatelor sale politice ,,reformate,,, au reacaparat Puterea totala, juridica, politica si economica in statul Republica Moldova. Aceasta Coalitie monstruasa batjocoreste si scuipa in tot si toti, care simt si gindesc romaneste!! Intradevar,se impune crearea unei Miscari populare nationale ample ,cu lideri maturi, neimplicati niciun intr-un fel ca lideri in miscarile nationale anterioare sau prezente. Sunt necesare:1) Identificarea si verificarea noilor lideri,excluzind persoanele ,,instruite,, de FSB sau cu particularitati de personalitate napoleonice,gen vladimir filat sau ,,pendulante,, gen Mihai Ghimpu. 2) Banii trebuie sa vina de la romanii nostri din Republica Moldova,cu dragoste de Neam si Tara.Alte surse nu pot fi excluse. 3) Cetatenii romani,cu acte in regula,din Republica Moldova,tineretul studios,cetatenii moldoveni ce muncesc in Occident si orice moldovean, de buna credinta, vor forma nucleul de baza al noii Miscari nationale al moldovenilor din Republica Moldova.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: