Prima pagină > Fără categorie > „Intelectuală” de esență antiintelectuală

„Intelectuală” de esență antiintelectuală

Mă sună unii autori de materiale pentru Revista „Intellectus”, editată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), pentru a-mi cere explicații în legătură cu publicarea sau nepublicarea articolelor pe care mi le-au prezentat mie în calitate de specialist redactor la această instituție.
Vă anunț, stimați prieteni, că, în urma unei ciudate reforme operată de guvernul Filip. conducerea AGEPI, în persoana doamnei Lilia Bolocan, m-a anunțat la 25 februarie a.c. că subsemnatul „nu se mai regăsește” în noua structură a AGEPI. Alți doi colegi redactori, Margareta Petrache și Ion Diviza, au fost eliberați și ei din funcție.
Singura persoană cu funcții de redactor din fosta secție de Editură din cadrul AGEPI, Victoria Andriuță, specialist de filologie rusă, a fost avansată în calitate de șefă a noii Secții de Promovare și Relații Externe, în atribuțiile căreia intră și „activitatea editorial-poligrafică în domeniul proprietății intelectuale”, prevăzută de Legea nr. 114 din 03.07.2014 cu privire la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală.
Înțeleg că, până la o clarificare definitivă a lucrurilor privitor la persoana sau persoanele responsabile de azi încolo cu conceperea, redactarea și editarea singurei publicații de proprietate intelectuală din Republica Moldova, urmează să mediați toate problemele legate de apariția materialelor (sau retragerea acestora: unii mă anunță că vor să-și retragă articolele după eliberarea din funcție a redactorilor) în Revista „Intellectus” (periodicitatea căreia, din câte sunt informat, a fost redusă de la 4 ori la 2 ori pe an) cu doamna Victoria Andriuță.
Precizez că, potrivit atribuțiilor revenite funcționarilor cuprinși în noua structură a AGEPI, elaborate de directorul general Lilia Bolocan, funcționarului abilitat cu redactarea Revistei „Intellectus” îi este atribuită calificarea de „specialist”, cea mai de jos treaptă din Clasificatorul unic al funcțiilor publice (specialist, specialist superior, specialist principal, consultant, consultant superior, consultant principal etc.)!
Conform documentului în cauză, funcționarul „specialist” „realizează sarcini… de complexitate scăzută”.
Reiese că munca unui redactor al Revistei „Intellectus”, editarea căreia este prevăzută de Legea cu privire la Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, este, în viziunea directorului general AGEPI, „de complexitate scăzută”!
Pentru comparație, precizez că persoanei angajate la resurse umane (de regulă, cu pensie de fost polițist sau militar, sau anchetator etc și neapărat cunoștință sau rudă a directorului general) și în noua structură a AGEPI, cu funcții absolut inutile, ba chiar ridicole, de supraveghetor sau băgător de seamă, sau pur și simplu turnător la șef (un fel de „vtoroi otdel” de pe timpul regimului sovietic de ocupație), care umblă toată ziulica hai-hui pe coridoarele instituției (după ce că are în dotare o grămadă de camere de luat vederi) urmărind cine și de câte ori deschide ușa biroului, cine și ce și cât vorbește la telefonul mobil (personal, am fost convocat, acum vreo doi ani, de un asemenea băgător de seamă de la AGEPI, să nu râdeți (!), să-i dau explicații de ce am discutat la telefon ceea ce nu trebuie!), cine și cu cine discută sau dă mâna, cine și cu câte secunde a întârziat la serviciu (dacă ții cu tot dinadinsul să fii la curent cu asta, o poți afla din registrul electronic al intrărilor și ieșirilor sau te poți informa de la cei patru gardieni, inclusiv un cumnat al directorului general, care-și fac serviciul la intrarea în edificiul instituției), cine și câte minute mănâncă sau nu mănâncă la prânz, cine și pe ce ușă iese sau intră în clădirea instituției, cine și câte minute își face necesitățile la grupul sanitar etc. (persoană care nu se regăsea în statele de personal până la venirea în fruntea instituției a actualului director general), îi este atribuită calificarea de „consultant principal”, adică, potrivit aceluiaș Clasificator, funcționar care „realizează sarcini de complexitate înaltă în domeniul elaborării politicilor”!
Pe scurt, ca să fii „intelectual” la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală nu trebuie să știi a concepe și a redacta singura și principala „publicație de proprietate intelectuală” din țara asta, ci trebuie să fii turnător sau băgător de seamă, sau fost polițist, sau fost anchetator, sau pur și simplu cunoștință, apropiat sau rudă, sau protejat al directorului general Lilia Bolocan, care, bineînțeles, se consideră o intelectuală, deține și titlul științific de doctor în psihologie.
Acestea sunt de fapt esența și scopul întregii „reforme a administrației centrale” cu care se laudă actuala guvernare!
Un truc ieftin de înlăturare a indezirabilior și de menținere la treucă a sculelor de tot felul!
Acest soi de reformă este, până la urmă, expresia fidelă a unei mentalități de esență autoritară, adică antiintelectuală.
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: