Prima pagină > Fără categorie > Rockefeller-ul Basarabiei!

Rockefeller-ul Basarabiei!

Simt o bucurie de nedescris în clipa în care întâlnesc, după mulți ani scurși, un coleg de școală sau de studenție.
 
Deunăzi, în fața Catedralei din centrul Chișinăului, dau, absolut întâmplător, de fostul meu coleg de facultate, Alexei Repede.
 
Nu știam mai nimic de el de foarte mulți ani, de când eram studenți la USM.
 
La o întâlnire cu colegii de la jurnalism, aflai că Alioșa, cum îi spuneam noi la facultate, a devenit un important om de afaceri din domeniul petrolului, reușind între timp să-și deschidă, la Mizil, judeţul Prahova, România, propria fabrică de utilaj petrolier!
 
Am înțeles că, datorită tehnologiei unice de fabricație, sondele pentru extracţia petrolului produse de Alexei Repede sunt foarte solicitate pe piață.
 
În clipa când ne-am dat mâna îmbrățișându-ne, am exclamat: „Uite că avem și noi, basarabenii, Rockefeller-ul nostru!”.
 
Fiind născut și crescut într-o familie cu mulți copii dintr-un sat de pe malul Nistrului din partea de nord a republicii, Alexei Repede a rămas profund impresionat de halul în care au fost aduși să-și ducă zilele, în perioada de după 1991, moldovenii simpli de la țară.
 
Mi-a spus că-l doare inima de ce vede el că se întâmplă în satele basarabene.
 
Din acest considerent, a fondat și conduce Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni prin care promovează și dezvoltă, împreună cu Uniunea Fermierilor din Moldova și România, un șir de proiecte pentru sprijinirea fermierilor basarabeni. (De exemplu, unul din aceste proiecte, în valoare de peste 1 miliard de euro, este cel destinat aprovizionării instituțiilor școlare din România cu fructe la care ar putea participa fermierii din stânga Prutului. La ora actuală, aproape toată cantitatea de mere necesară în acest sens este importată din Polonia!).
 
În această perioadă, până la 9 august, Alexei Repede este prins zilnic în activitățile din cadrul Proiectului „Dialog Agricol Regional” Republica Moldova – România, desfășurat aproape în toate raioanele RM, unde drept parteneri îi sunt Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Romania și Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale și Mediului de aici, de acasă, din Republica Moldova.
 
O singură problemă însă îl deranjează în clipa asta pe colegul meu de studenție:
 
Experții români (în jur de 10!) sunt prezenți zilnic la aceste activități, soluționând pe loc problemele stringente ale fermierilor noștri, în timp ce experții Ministerului Agriculturii de la Chișinău lipsesc cu desăvârșire! (Doar în prima zi, de deschidere, 23 iulie, a fost prezent secretarul de stat, Iurie Ușurelu, aflat, din câte am înțeles, în lista celor care urmează a fi demiși de actuala guvernare!).
 
Mai mult decât atât:
 
La deschiderea proiectului în cauză urma să fie prezentă, după ce a dat curs invitației, și noua ministră a Agriculturii de la Chișinău, Georgeta MINCU.
 
Aceasta însă a refuzat în ultima clipă să-și onoreze invitația.
 
Din această cauză și-a amânat prezența și ministrul român al Agriculturii, Petre Daea!
 
Să nu-i pese Guvernului Maiei Sandu de soarta agricultorilor noștri și de interesul României pentru a-i sprijini?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: