Prima pagină > Fără categorie > Cum s-o ajut pe ziarista Elena Robu să se simtă „în siguranță în biserică”?

Cum s-o ajut pe ziarista Elena Robu să se simtă „în siguranță în biserică”?

„Nu pot fi în siguranță în biserică”, scrie ziarista Elena Robu în aceste zile de panică provocată de coronavirus când Biserica Ortodoxă își cheamă credincioșii să-i calce pragul și să se împărtășească.
 
„Imaginați-vă doar ce se poate întâmpla când cu aceeași linguriță sunt împărtășiți toți oamenii din biserică?”, se mai întreabă Elena.
 
Ce pot să-i răspund colegei mele ziariste ca s-o ajut a-și spulbera îndoielile?
 
Îmi amintesc aici de întâmplarea cu Sfântul Nicolae Planas – părintele care s-a împărtășit după un lepros și a rămas sănătos (Monahia Marta, Sfântul Nicolae Planas ocrotitorul celor căsătoriți, Editura Evanghelismos, București, 2008, pp. 62-63):
 
„În parohia sa, pe o stradă îngustă, se ascundea un lepros într-o stare gravă. I se stricaseră buzele din cauza înfricoșătoarei boli. Odată, Părintele a mers să-l împărtășească, dar gura lui distrusă n-a putut primi Sfântul Trup al Domnului, care a căzut alături. Fără nicio șovăială, Părintele s-a aplecat și cu gura sa a luat mărgăritarul dumnezeiesc care căzuse și l-a consumat. Asta s-o audă și cei care șovăie să se împărtășească, pentru că se tem de microbi! Într-adevăr, mare blasfemie! Dumnezeul viilor și al morților, Care a făcut cerul și pământul să fie biruit de microbi! Aiureli ale necredinței celei întunecate.
 
Cât despre bolnavul acesta, l-a descoperit Poliția și l-a trimis la azilul de leproși împreună cu fiica lui, care și ea se molipsise mâncându-i-se degetele. Cu toate acestea, Părintele n-a pățit nimic”.
 
De ce n-a pățit nimic Părintele?
 
Iată cum răspunde la această întrebare Părintele Constantin Sturzu, Consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei:
 
„Linguriţa cu care preotul îi împărtăşeşte pe toţi credincioşii – aceeaşi linguriţă, nu o alta! –, este folosită mai apoi de acesta spre a consuma tot ceea ce rămâne în potir. Dacă ar exista vreun pericol de natură medicală în actul comun al împărtăşirii, primii afectaţi ar fi, aşadar, preoţii. La câte boli infecţioase au fost şi mai sunt pe lume, aceştia ar trebui să fie o specie pe cale de dispariţie – în caz că s-ar adeveri fie şi doar un procent din scenariile alarmiste ale celor care, brusc, nu mai pot dormi de grija Bisericii şi a slujitorilor ei. Aşa cum preciza într-un recent Cuvânt pastoral şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, „Sfânta Euharistie nu este şi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire şi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului şi a trupului”.”
 
Anume convingerea nestrămutată că cele sfinte nu pot constitui sursă de îmbolnăvire pentru cei ce se apropie de ele „cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste”, îl face și pe Gigi Becali, patronul FCSB, să declare:
 
„Noi mergem la Biserică și nu ținem cont de guvernanții necredincioși care spun erezii. Bă, dacă în Biserică sunt 100 de oameni care au coronavirus și se împărtășesc, mă duc și eu și mă împărtășesc cu lingurița lor.
 
Prin Sfânta Împărtășanie, Hristos ne însănătoșește! La rugă ne rugăm să ne ferească Dumnezeu de virus. Nu vine boala, nu are ce căuta boala aici. Dumnezeu îndepărtează pericolul”.
  1. martie 11, 2020 la 9:47 pm

    Dacă are o problemă cu practicile creștinismului, tanti Elena Robu poate merge liniștită în pelerinaj la Lenin. Văzându-i râvna, „preoții” de rit KGB o vor face vestală la mausoleu.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: