Prima pagină > Fără categorie > Ne tot pleacă titanii!

Ne tot pleacă titanii!

Trist este să aflăm de plecarea de printre noi a unui alt intelectual remarcabil al Basarabiei, titan al rezistenței românești din teritoriile românești înstrăinate în urma pactului criminal dintre Moscova și Berlin – ilustrul lingvist și scriitor Ion CIOCANU!

De ce spun că Ion Ciocanu a fost și a rămas un titan al rezistenței românești din teritoriile românești înstrăinate?

Pentru că omul, intelectualul, cărturarul Ion Ciocanu Nu a fost al sistemului, s-a opus cât și cum a putut, prin tot ce a afirmat, a articulat și a așternut cu inima și cu penița lui pe parcursul întregii sale vieți, dar cu precădere în timpul regimului sovietic, acestui sistem antiromânesc de ocupație, rămas neclintit până azi!

De ce zic că acest sistem a rămas neclintit până azi?

Pentru că și azi, după treizeci de ani de la destrămarea URSS, un munte de intelectual ca Ion Ciocanu „nu a trecut concursul” sistemului – guvernul Filip, în 2018, ca și guvernul Maia Sandu, în 2019, l-au exclus din lista candidaților pentru premiul de stat în domeniul culturii în valoare de 100.000 lei (acest premiu fiind acordat bineînțeles unor țucălari ai guvernelor respective, zis, cum le place, democratice și pro-europene, și, evident, cu țucălari tot atât de „democratici” și de „pro-europeni”!).

Dacă românismul a rezistat în Basarabia și în celelate teritorii românești aflate sub ciubota rusească, el a rezistat prin oameni și intelectuali ca Ion Ciocanu, care au înfruntat sistemul, nu i-au cântat în strună pentru premii și medalii!Ion Ciocanu, ca și Dumitru Matcovschi, Valentin Mândâcanu, Gheorghe Vodă, Petru Cărare sau Alexei Marinat și atâtea alte personalități marcante ale culturii basarabene, a fost ținut în umbra sistemului pentru că nu era pe placul acestui sistem, pentru că iradia, prin făptură, gândire și acțiune, lumină și adevăr curat despre identitatea noastră românească!

Nu am avut fericirea să-l am profesor în studenție, dar am fost fericit să-i citesc cărțile și nenumăratele lui articole de critică literară, să-i ascult splendidele îndrumări din emisiunile radiofonice despre limba română sau interveniile sale sclipitoare în cadrul neuitatelor serate literare de pe scena Uniunii Scriitorilor sau întâlnirilor cu scriitorii de la Universitatea din Chișinău!Am fost fericit să-l întâlnesc la Casa Editurilor în anii optzeci când eram student la jurnalism și făceam practica de redactor la Editura Literatura artistică, apoi ne-am revăzut, tot la Casa Editurilor, la începutul anilor nouăzeci, când, neavând unde culege și macheta textele pentru ziarul ȚARA, încercam să fac acest act jurnalistic, mai mult clandestin, cu ajutorul culegătoarelor și machetatoarelor de la Casa Editurilor, unde își avea biroul cu mașina de scris chiar el, cărturarul Ion Ciocanu, al cărui sfat în ale redactării i l-am cerut de câteva ori.

Ne tot pleacă titanii!

Cu tot vacarmul ăsta electoral și absurd, ei pleacă acolo sus să se nască în ceruri pentru a ne ține continuu aprinsă lumina rezistenței românești.

Dumnezeu să-l aibă în ceata celor drepți!

Categorii:Fără categorie
 1. Nicolae Munteanu
  octombrie 12, 2021 la 8:19 am

  Felicitări stimate Domn, m-ați impresionat în mod plăcut cu această frumoasă „scriere” și pentru acest lucru, nu pot decât să vă mulțumesc mult !!
  Referitor la cat de frumos scrieți despre spiritul românesc din Rep. Moldova(atâta cât mai este acum, acolo) m-ați făcut să- mi amintesc ” cine sunt eu și ce vreau „,iar pentru acest lucru, vă rămân dator…..

  Din București, cu multă considerație…!!
  N. Munteanu

 2. octombrie 14, 2021 la 4:32 pm

  multumesc mult pentru apreciere! Multa sanatate! Doamne, ajută!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: