Prima pagină > Fără categorie > Mama ei de armată la ruși!

Mama ei de armată la ruși!

Mulți basarabeni, obișnuiți cu ziua armatei sovietice, își arată azi mândri pozele din timpul serviciului militar la ruși.
Eu, ce să zic?
N-am nicio poză soldat pentru că n-am făcut armata activă.
Am fugit de ea trei ani la rând până am reușit să intru din a treia încercare la jurnalistica de la USM: după școala medie am fost angajat la redacția gazetei raionale din Cahul, dar la evidența militară mă aflam la Comrat, raionul din care făcea parte atunci satul meu de baștină. Citațiile de înrolare în armată veneau, evident, în sat, la părinți, dar pe mine nu mă găseau acolo. Când vedeam că pe ușa redacției intră un miliționer sau militar, mă închideam în birou și nu ieșeam de acolo până colegii de redacție nu mă anunțau că respectivii au părăsit sediul redacției! Asa m-am tot ascuns trei ani până m-am văzut student la Universitate, unde oricum făceam din anul II și cursurile de ofițeri!.
Am urmat, ca toți studenții sovietici, cursurile de pregătire militară, iar la anul V – trei luni de instruire la Unitatea militară din Bălți.
Am fost acolo într-o rotă (campanie) cu fostul premier Ion Sturza (studenții de la economie și jurnalistică formau o rotă!).
Nu am nicio fotografie de kursant cu dânsul sau cu consăteanul lui, poetul Nicolae Popa, cu care am fost într-o grupă la facultate!
Nici când împușcam din Kalașnikov, nici când cântam cântece de-ale Mariei Tănase!
Și nici când venea mașina militară în care eram încărcați (cei care cântam românește!) și duși la KGB-ul de la Bălți, ținuți acolo toată ziulica ca să răspundem de ce am cântat românește!
Era vara lui 1983. După Brejnev, șeful KGB-ului Andropov devenise șeful URSS.
Mama ei de armată la ruși!
23 februarie 2021
  1. Simion Agache, cibernetică
    martie 2, 2021 la 1:32 pm

    Am fost colegi de armată! Salutări! La Bălți! Acolo am auzit prima dată cenaclul Flacăra! Ați fost nebuni de curajoși! N-am alte cuvinte de admirație!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: